Je hoopt het niet, maar er kan altijd iets gebeuren waardoor jij of een van je familieleden in een rolstoel belandt. Dat kan bijvoorbeeld door ziekte zijn, of door een ongeluk waardoor je verlamd bent geraakt. Dat is al ingrijpend genoeg, je wil dan niet ook nog hoeven te verhuizen. Er zijn verschillende manieren waarop je je huis rolstoelvriendelijk kan maken. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Deuren

Als je in een rolstoel zit, wil je zelfstandig door de deuren in huis kunnen gaan. Daarvoor moeten ze breed genoeg zijn. Dat betekent dat de deuren ten minste 85 centimeter breed moet zijn. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het vanuit een rolstoel lastig kan zijn om de deur naar je toe te trekken. Een goed en mooi alternatief is dan het plaatsen van stalen taatsdeuren. Deze deuren hebben de scharnieren op een andere plek zitten, waardoor ze vanaf beide kanten te openen zijn. In een rolstoel kan je dus van alle kanten de ruimte betreden en verlaten. 

Entree

Een van de belangrijkste dingen is het zelfstandig kunnen betreden van een woning. De meeste woningen hebben een hoge drempel, waardoor het vanuit een rolstoel onmogelijk is om zelfstandig de woning te betreden. Het weghalen van de drempel is geen optie, omdat dat wateroverlast en tocht kan veroorzaken. Het kan een oplossing zijn om een schuine helling tegen de drempel aan te maken. Op die manier kan je met je rolstoel zelfstandig de woning betreden. Daarnaast kan je er nog voor kiezen om de deur elektrisch te bedienen. Vanuit een rolstoel kan het lastig zijn om de deur zelfstandig te openen. Door de deur elektrisch te bedienen, heb je een oplossing voor dat probleem.

Badkamer

Uiteraard moet de douche en badkamer toegankelijk zijn voor de rolstoel. Daarnaast moet er een stoel en een steun aanwezig zijn bij de douche, omdat het doorgaans niet mogelijk is om zelfstandig onder de douche te staan.Een stoel is daarom wel belangrijk. Tevens is het soms noodzakelijk om de badkamer op de begane grond te plaatsen. De trap opkomen is natuurlijk lastig. Daar zijn wel trapliften voor, maar ideaal is het niet. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *