Is jouw (invalide) auto aan vervanging toe, maar heb je momenteel geen gigantisch bedrag op je spaarrekening staan? Geen paniek: je hebt verschillende opties. We zetten ze op een rij.


Private lease

Je kunt tegenwoordig ook als particulier een auto leasen. Dit populaire fenomeen noemt men private lease. Hierbij rijd je tegen een vast maandbedrag in een nieuwe auto. Na de looptijd – vaak uiteenlopend van 12 tot 60 maanden – moet je de auto weer inleveren. Je kunt private lease voor een jaar proberen om te kijken of het iets voor je is.

Het grote voordeel is dat je per maand betaalt en niet in één keer een smak geld voor de auto hoeft neer te leggen. Hierdoor is een nieuwere auto ineens veel sneller bereikbaar. Je hoeft helemaal geen spaargeld te hebben, zolang je maar een vast inkomen hebt.

Niet alleen de verzekeringen en wegenbelasting zitten bij dit bedrag inbegrepen, maar ook zaken als onderhoud en reparaties. Je hoeft dus niet bang te zijn voor eventuele onverwachte kosten.

Zijn er ook nadelen? Omdat je elke maand moet betalen, is het vooral interessant als je vaak rijdt. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je niet makkelijk onder een contract uitkomt en een private leasecontract wordt aangemeld bij het BKR (Bureau Krediet Registratie).

Autofinanciering

Een autofinanciering is een lening voor een auto. Er zijn meerdere wegen om hieraan te komen: bij de bank, bij de dealer waar je de auto wilt kopen of via een kredietbemiddelaar. Vergelijk de opties goed met elkaar, want de verschillen kunnen groot zijn. Uiteraard let je daarbij naar de hoogte van de rente, maar laat dat niet het enige zijn waarop je beslist. Kijk ook naar andere voorwaarden, zoals de looptijd van de lening.

Hoeveel je mag lenen hangt onder andere af van je inkomen en je vaste lasten. Het is misschien verleidelijk, maar leen nooit meer dan je nodig hebt. Stel dat je ineens je inkomen verliest, dan kun je de lening wellicht niet meer betalen. Leen dus verstandig!

Tweedehands auto

Als je een klein bedrag aan spaargeld hebt, kun je overwegen om je heil te zoeken in een tweedehands auto. Met een beetje goed zoeken kun je een prima auto voor een leuke prijs vinden. Niet alleen liggen de prijzen al een stuk lager, er is vaak ook nog ruimte om te onderhandelen. Het kan eventjes duren voordat je echt een pareltje hebt

gevonden, maar je wordt over het algemeen wel beloond voor je geduld.

Bij het kopen van een tweedehands auto is enige oplettendheid vereist. Maak in ieder geval altijd een proefrit. Bij voorkeur heb je je vooraf een beetje ingelezen over de auto, zodat je weet je waar je op moet letten. Vraag de verkoper daarnaast altijd naar de onderhoudsgeschiedenis. Het behoeft waarschijnlijk geen uitleg dat het een enorme pre is als de auto netjes en steeds op tijd onderhouden is. Heb je er zelf weinig verstand van? Dan kan het verstandig zijn om iemand mee te nemen die dat wel heeft.  

Auto delen

Gebruik je de auto niet al te vaak? Dan kun je overwegen om de auto te delen met bijvoorbeeld een vriend, familielid of je buurman- of vrouw. Dit scheelt aardig in de kosten en is ook nog eens beter voor het milieu. Niet alleen kun je de aanschafprijs delen, maar ook de maandelijkse kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *